TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Groenten en fruit

Groenten en fruit

Permacultuur

 

Beste lid van “tuinhier” Ruiselede,

 

Na een kletsnatte aanloop is onze tuin comfortabel de zomer aan het doorkomen. Met frisse blik hervat “tuinhier” zijn activiteiten, overtuigd om verder goed voor de tuin te zorgen. “Permacultuur” kan hierbij een optie zijn. “Perma wat?”. Een voor de hand liggende vraag. Daar wordt op 2 september nader op ingegaan.

Wikipedia beschrijft het als volgt: “ Permacultuur is een agrarische methode waarbij naar het voorbeeld van natuurlijke ecosystemen en oude / traditionele landbouwmethoden en op basis van symbiose, ethiek en ecologie een natuurlijke omgeving gecreëerd wordt, die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is”.

Permacultuur is gebaseerd op een ethische basis van werken: “met” in plaats van “tegen” de natuur. Men zou kunnen stellen dat niet wij inhoud en ritme bepalen van onze tuinactiviteiten, maar dat de natuur het zelf doet. Een toontje lager zingen dus, met zicht op meer duurzaamheid.

Deze heel eigen visie op de (moes)tuin, impliceert een andere manier van bezig zijn, waarbij alle natuurlijke processen, die in hoge mate met elkaar verbonden zijn, rustiger hun gang kunnen gaan.

Omdat theorie en praktijk soms mijlenver uit elkaar liggen neemt Annelies Vandendriessche ons bij de hand  bij de verkenning van de wereld van de permacultuur: bodemkwaliteit en -gebruik, hernieuwbare grondstoffen, plantenvoeding en -ziektes, diversiteit en interactie bij plant en dier, afval en kringlopen, natuurlijke patronen, trage oplossingen, omgaan met veranderingen, zelfregulering, …

Alles in het perspectief van een meer duurzame wereld. Draag er zorg voor. We hebben er maar één!

  Maandag 2 september om 20:00 uur in

“De Kiem” (Pensionaatstraat 23).

PERMACULTUUR

Voordracht door:

Annelies Vandendriessche

Na de voordracht:

-          Toelichting bij de vernieuwde website van “Tuinhier Ruiselede “ door onze bestuursleden Lizl Allemeersch en Mieke Mortier.

-          Bekendmaking van de uitslag van “Ruiselede bebloemd 2024” en prijsuitreiking door de burgemeester.

-          Prijsuitreiking ‘Zonnebloemactie Tuinhier Ruiselede’.

Gratis inkom voor leden, niet leden 5 € . Groene tombola.

Tijdstip

Datum: 2-9-2024
Uur: 20:00u

Locatie

Basisschool ' De Kiem'
Pensionaatstraat 23
RUISELEDE 8755

Contact Informatie

Tuinhier Ruiselede
Tel:
Email: hugo.van.hauwaert@telenet.be

Documenten

WVL/202400236